PODCAST

Εισαγωγή στο "Podcast"

podcast 

PODCAST

Personal On Demand broadCAST: μία υπηρεσία που σου επιτρέπει να ακούσεις αρχεία ήχου όποτε το επιθυμήσεις (αντίστοιχα όταν εκτός από αρχεία ήχου, υπάρχουν και αρχεία βίντεο, τότε ονομάζεται vidcasting ή video podcasting, videocasting, και vodcasting).

O όρος Podcast αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian. Το Podcast είναι το παρόν και ίσως και το μέλλον της ηχητικής ενημέρωσης & ψυχαγωγίας. Μπορείς να το βρεις και κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή/laptop/tablet αλλά και να το ακούσεις ακόμα και από το smartwatch. Υπάρχουν πολλά videocast και podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από μεγάλους οργανισμούς όπως το BBC κ.α.

Τo Podcast δεν είναι ραδιόφωνο, καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους.

Τα Podcast μπορούν να δημιουργηθούν από όλους μας, αρκεί να διαθέτουμε:

  1. A. Μικρόφωνο: μπορείς να αγοράσεις ένα ποιοτικό μικρόφωνο, είτε να χρησιμοποιήσεις το ενσωματωμένο μιας συσκευής ή να χρησιμοποιήσεις και το smart phone σου ή το μικρόφωνο των ακουστικών σου μια και τα ακουστικά ψείρες έχουν συχνά καλό ήχο όταν δεν κουνιούνται. Σε περίπτωση που αγοράσεις μικρόφωνο τότε καλό θα είναι να πάρεις και ένα Pop φίλτρο, δηλαδή το διχτάκι που μπαίνει μπροστά από το μικρόφωνο για να εμποδίζει τον αέρα και τυχόν σάλια να ακούγονται από το μικρόφωνο έτσι ώστε να ακούγεται η φωνή σου καθαρή.
  2. B. Λογισμικό ηχογράφησης: υπάρχουν αρκετά προγράμματα και τα περισσότερα είναι εύκολα στη χρήση π.χ. το Audacity που παρέχεται δωρεάν, ή το Garage Band.

Γ. Σύνδεση στο Internet και χρήση μια δωρεάν πλατφόρμας όπως η Anchor η οποία προσφέρει δωρεάν φιλοξενία για απεριόριστο αριθμό επεισοδίων podcast χωρίς όρια στη χρήση δεδομένων ή στα μεγέθη αρχείων. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση εγγραφή και επεξεργασία επεισοδίων podcast. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να δημοσιεύσουν το podcast τους σε πολλές μεγάλες πλατφόρμες podcast και ήχου ταυτόχρονα (Spotify, Apple Podcast κτλ).

Μέσα από τα επεισόδια σου μπορείς να εμπνέεις ή να βοηθάς ανθρώπους, να μοιράζεσαι τις ιστορίες σου αλλά και συμβουλές και απόψεις για θέματα που σε ενδιαφέρουν.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ   ΗΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:

https://soundcloud.com/educationaltvgreece

H ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ PODCAST ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:

https://anchor.fm/edu-rtv